Diervriendelijke manieren om fruitvliegjes te bestrijden

Omdat fruitvliegen snel broeden kan je in slechts een paar dagen van een paar vliegjes een hele grote zwerm hebben. Als je eenmaal een fruitvliegplaag hebt dan zal het naar alle waarschijnlijk in de keuken zijn en/of bij de fruitschaal. Niet bepaald plekken waar je giftige chemicaliën wilt spuiten.

diervriendelijke manier om Fruitvliegjes te bestrijden

Daarom hebben we een aantal natuurlijke manieren voor het bestrijden van fruitvliegjes. In vele gevallen ze zelfs minder kosten dan de bestrijdingsmiddelen en ze zijn niet schadelijk in huis. De diervriendelijke manieren hebben een benadering om de fruitvliegjes te corrigeren. Fruitvliegjes bestrijden diervriendelijk is een benadering om ze te corrigeren in plaats van uit te roeien. Het begint met het verwijderen van waar de fruitvliegjes broeden om zich voort te planten.

1. Wees actief over keukencompost

Er is vaak een compostbak of gezamenlijke container die buiten staat. Daarnaast hebben we ook vaak een kleiner bakje voor compost binnen of gewoonweg uw afvalbak in de keuken om etensresten in te verzamelen. Dat is in de vele gevallen het buffet van de fruitvlieg om daar de hele dag in de buurt te zijn. Bij het langer blijven van de voedselresten, des te meer rottend voedsel er is en hoe meer aantrekkingskracht voor de fruitvliegjes. Om zonder afvalbak in de keuken te werken kom je weer in andere problemen dus in zijn geheel wegdoen hoeft niet. Probeer wel het compostbakje dagelijks te legen. Heb je een afvalbak, doe er kleinere vuilniszakken/afvalzakken in zodat ze sneller vol zitten en breng deze ook dagelijks naar de container buiten. Maar de bak waarin de overgebleven voedselresten inzitten ook regelmatig schoon en droog deze. Deze diervriendelijke manier om fruitvliegjes te bestrijden zal belangrijk zijn om de ze buitenshuis te houden.

2. Maak de keuken schoon

Maak op de plekken waar je eten en drinken nuttigt iedere keer schoon. Zelfs de allerkleinste restjes voedsel of drank is interessant voor een fruitvliegje. Begin allereerst met een grondige schoonmaak als je al een fruitvliegjesplaag hebt. Zijn er pas enkele dan ben je gewaarschuwd want met de eitjes die her en der kunnen liggen heb je er in de kortste keren een hele zwerm. Blijf dus continue op je hoede en maak en houd alles goed schoon. Controleer ook met regelmaat je fruitschaal. Misschien zie je het niet maar er kunnen eitjes opzitten. Maak je fruitschaal en fruit goed schoon. Zet desnoods een kleine ventilator bij het fruit om ze daar vandaan te houden. Houd eventueel jouw fruit in de koelkast aangezien het een belangrijke bron is.

3. Fruitvliegjesval

Als je bovenstaande hebt toegepast zal je de huidige fruitvliegjes nog moeten bestrijden. Je kan daarvoor een fruitvliegjes val gebruiken om ze te vangen.

  • Gebruik een ruime glazen pot en plaats er een stuk fruit in dat overrijp of al aan het verrotten is.
  • Plaats of een stuk huishoudfolie over de pot en maak er gaatjes in. Een alternatief is om met een stuk papier een trechter te maken met een kleine opening. Plaats deze in de pot en plak rondom af met plakband.
  • De fruitvliegjes zullen worden aangetrokken tot het fruit en de glazen pot binnendrinken. Ze hebben vervolgens niet de oriëntatie om er weer uit te komen.
  • Verfris je fruitval om de dag of wanneer er gewoon heel veel inzitten. Varieer eventueel met fruit om te kijken wat het beste werkt. Bij het verfrissen natuurlijk buiten openen waar ze weg kunnen vliegen.

4. Andere manieren

Omdat fruitvliegjes niet snel zijn is het gemakkelijke om ze te vangen dan de gewone vlieg. Daarom zijn onderstaande manieren goed voor als last hebt van een fruitvliegjes plaag.

  • Gebruik een grote plastic of papieren zak of tas en zwaai over de zwerm heen. Sluit de tas direct en laat buiten weer open.
  • Gebruik wederom een grote tas en leg er wat rottend/rijp fruit in. Zodra er veel fruitvliegjes opzitten sluit je de tas en breng je deze naar buiten.