Fruitvliegen en eten

fruitWat trekt fruitvliegen aan?

De gewone fruitvlieg (Drosophila melanogaster) heeft een lengte van 3 tot 4 mm en is bruin of lichtbruin van kleur. Fruitvliegen hebben uitstekende ogen die meestal rood zijn, hoewel sommige donkerdere ogen hebben.

Fruitvliegen worden aangetrokken door gist als gevolg van de initiële afbraak van plantenmaterialen. Sapstromen, overrijpe producten en paddenstoelen zijn ook voedsel bij uitstek voor fruitvliegen. De gewone fruitvlieg valt aan en prikt de huid van overrijpe groente en fruit om eieren te leggen en te voeren.

Zoals wordt geïmpliceerd door hun naam, voeden de fruitvliegen het meest meestal op fruit en andere suikerachtige substanties. Fruitvliegen worden ook aangetrokken door de fermenterende suikers die aanwezig zijn in gemorste alcoholische dranken. Ze zijn vooral dol op bananen en hebben de neiging om huizen met fruit overvallen op fiches en andere open oppervlakken te infesteren.

Wat eten fruitvliegjes?
Volwassen vliegen zijn het meest actief tijdens warme, heldere dagen en voeden zich met de oppervlakken van fruit, bladeren, plantafscheidingen en honingdauw geproduceerd door bladluizen. Tijdens de voedingsstap van de preovipositie brengen volwassen fruitvliegen tijd door met het eten van fruit, groenten en andere rottende materialen.

Na deze fase plaatst de vrouwelijke fruitvlieg haar eieren onder de schil van vruchten. Fruitvlieglarven voeden zich op het oppervlak van rottingsmassa’s waarin ze worden gelegd. Larven zijn vaak aanwezig in de onzuivere en overrijpe gebieden van vers fruit en groenten.

Fruitvliegen komen in de lente en zomer thuis binnen op fruit, maar ook door open ramen en deuren. Omdat fruitvlieglarven vaak zo klein zijn, zijn ze moeilijk te vinden en worden ze onbewust binnengebracht. Fruitvliegen kunnen zich ook voeden met organisch materiaal dat in onreine riolen aanwezig is.