Fruitvliegen en eten

fruitWat trekt fruitvliegen aan?

De gewone fruitvlieg (Drosophila melanogaster) heeft een lengte van 3 tot 4 mm en is bruin of lichtbruin van kleur. Fruitvliegjes hebben uitstekende ogen die in de meeste gevallen rood zijn, hoewel sommige donkerdere ogen hebben.

Fruitvliegjes worden aangetrokken door gist als gevolg van de initiële afbraak van plantenmaterialen. Sapjes, overrijp producten en paddenstoelen zijn ook voedsel bij uitstek voor fruitvliegen. De fruitvlieg valt aan en prikt de huid van het overrijpe groente of fruit om eieren te leggen en zich te voeden.

Zoals wordt geïmpliceerd door hun naam, voeden de fruitvliegen zich  meestal met fruit en ander suikerachtig voedsel. Fruitvliegjes worden ook aangetrokken door de fermenterende suikers die aanwezig zijn in gemorste alcoholische dranken. Ze zijn vooral dol op bananen!

Wat eten fruitvliegjes?
Volwassen vliegen zijn het meest actief tijdens warme, heldere dagen en voeden zich met de oppervlakken van fruit, bladeren, plantafscheidingen en honingdauw geproduceerd door bladluizen. Zo brengen volwassen fruitvliegen tijd door met het eten van fruit, groenten en andere rottende materialen.

Na deze fase plaatst de vrouwelijke fruitvlieg haar eieren onder de schil van bijvoorbeeld het fruit. De larven voeden zich op het oppervlak waar het rottingsproces is waarin ze worden gelegd. Larven zijn vaak aanwezig in de overrijpe gebieden van het verse fruit en groenten.

Fruitvliegen komen in de lente en zomer het huis binnen op fruit vanuit de groenteboer of supermarkt, maar ook door open ramen en deuren. Omdat fruitvlieglarven vaak zo klein zijn, zijn ze moeilijk te vinden en worden ze onbewust binnengebracht. Zo kan je snel een plaag hebben en zelf ook fruitvliegjes bestrijden na de aankoop van fruit. Fruitvliegen kunnen zich ook voeden met organisch materiaal dat in afvoeren aanwezig is. Reinig daarom ook uw afvoer met regelmaat als je een fruitvliegjes plaag hebt.