De fruitvlieg is wetenschappelijk eigenlijk bekend als de Drosophila melanogaster. Je zal dit fruitvliegje eigenlijk over de hele wereld tegen kunnen komen op het Antarctica gebied na. Het overleeft de extreme kou niet maar ook de hitte in de woestijn wordt toch iets te veel. Ook op grote hoogte blijft het vliegje niet leven dus in de gebergte zal je ze niet terug kunnen vinden. Fruitvliegen zoeken graag een huis uit omdat er vaak veel voedsel te vinden is met een ideaal klimaat om eieren te broeden. Fruitvliegjes bestrijden gaat het best als je meer informatie over ze hebt.
Interessante feiten over fruitvliegjes:
- De fruitvlieg is een klein dier dat ongeveer een lengte heeft van 0,25 centimeter. De vrouwelijke fruitvliegjes zijn net even iets groter dan de mannetjes.
- Fruitvliegjes hebben rode ogen en een lichtbruin lichaam met zwarte strepen op de buik.
- Fruitvliegen hebben een harig lichaampje en voeten die kleverig zijn. De kleverige poten kunnen door de overdracht van bacteriën makkelijke maken naar de mens.
- Fruitvliegjes slaan hun vleugels zo’n 220 per seconde heen en weer. In slechts milliseconden kunnen ze zich 180 graden draaien.
- De ogen van fruitvliegjes bestaan uit honderden verschillende individuele lenzen. Zo’n 60 a 70 procent van de hersenen zorgt voor de verwerking van de ogen.
- Fruitvliegen zie je vaak bij fruit dat rot. Dat komt omdat het samen met rottend groente en bacteriën de voornaamste bron zijn van energy. Verder zijn ze naast de fruitschaal ook vaak te zien bij een vuilnisbak of alcoholresten.
- Fruitvliegjes reproduceren heel snel. Onder warme omstandigheden kan van een ei naar een fruitvlieg binnen 24 uur gebeurd zijn.
- Hoewel fruitvliegen maar vier chromosomen hebben, zijn de genen toch te vergelijken met die van een mens.
- Fruitvliegen worden gebruikt experimenten voor de ziektes van Alzheimer en Parkinson, immuniteit, alcohol- en drugsmisbruik, veroudering en kanker.
- Fruitvliegjes doorlopen vier fasen in de levenscyclus. De normale ontwikkeling (ei tot fruitvlieg) duurt 7 tot 50 dagen, welke grote afhankelijk heeft van de temperatuur.
- Voordat ze gaan paren gaat het mannetje met zijn vleugels trillen en zal zijn lichaamshouding veranderen. De man zal het vrouwtje likken voordat het echte paren kan beginnen.
- De vrouwtjes zullen alle zaadcellen (ook die van eventuele meerdere partners) in het lichaam verzamelen. Het vrouwtje kan wel 10 eieren per dag leggen waarbij het maximale in haar leven op ongeveer 2000 eitjes ligt.
- Fruitvlieg vrouwtjes leggen meestal hun eieren bij rottend fruit. Meestal zal het na enkele dagen zijn dat de eitjes in larven veranderen. Na enkele keren te vervellen zullen ze een pop worden en een paar dagen later als fruitvlieg de weide wereld in belanden.
- Fruitvliegen leven ongeveer wel een maand. Onder ideale omstandigheden kan dat enkele maanden zijn.