Levenscyclus

Hoe lang leven fruitvliegjes?

De gemiddelde natuurlijke levensduur van een volwassene fruitvlieg bij optimale temperaturen is 40 tot 50 dagen. Vrouwelijke fruitvliegjes zijn in staat om in die tijd verschillende partijen te paren en eieren te leggen. Hierdoor kan de populatie van fruitvliegjes in een huis zich snel kan vermenigvuldigen. De levensduur van de fruitvlieg wordt sterk beïnvloed door de temperatuur. Fruitvliegjes zul je voornamelijk in de zomer tegenkomen in huis.

Levenscyclus fruitvlieg

De levenscyclus van de fruitvlieg begint wanneer het vrouwtje haar eieren legt op een stuk gistend fruit of vrucht of ander rottend, zoet organisch materiaal. Ze kan wel tot 500 eieren leggen per keer, waardoor het moeilijk wordt om de bevolking onder controle te houden. Nadat de eieren uitkomen in kleine, witte larven, eten ze vier dagen van hun nestplaats en nemen ze de voedingsstoffen en energie op die nodig zijn om te transformeren in volwassen larven.

Larven vinden dan donkere, droge plaatsen voor verpopping. Tijdens deze fase groeien de pootloze larven tot zes poten en een paar vleugels voordat ze als volwassenen verschijnen. Volledige ontpopping duurt ongeveer vier dagen. Gedurende deze tijd zijn de vage contouren van de transformerende vlieg zichtbaar in de ‘poppenkast’. Na de verpopping zijn volwassen fruitvliegen klaar om te paren in ongeveer twee dagen.