Over de Fruitvlieg
Latijnse naam van de fruitvlieg: Familie van de Drosophilidae
Uiterlijk:
- Hoe zien ze eruit?
- Grootte: Drosophila melanogaster is een soort van kleine vlieg. Volwassenen zijn 3 tot 4 mm lang.
- Ogen: kan rode ogen hebben, hoewel sommige donkere ogen hebben.
- Lichaam: bruine borstkas. De buik is zwart aan de bovenkant en grijs eronder.
- Kleur: fruitvliegjes kunnen bruin of bruin van kleur lijken.
Waar komen de fruitvliegjes vandaan?
Fruitvliegen huizen zich vaak met rijp, rottend- of rot fruit en vochtige producten. Ze genieten ook van gefermenteerde producten zoals bier, sterke drank en wijn. Fruitvliegjes kunnen zich ook voortplanten en ontwikkelen in riolen, afvalverwijdering, vuilnisbakken en dweilbakken. Zodra ze binnenshuis beginnen te reproduceren, kunnen vrouwtjes vele eieren leggen. Er kunnen dan wel honderden fruitvliegjes ontstaan uit de eitjes. De eieren komen binnen 24-30 uur uit nadat ze zijn afgezet door het vrouwtje. Dit maakt de plagen moeilijk te controleren. Fruitvliegjes bestrijden is dus niet zo makkelijk.
Hoe ernstig zijn fruitvliegen?
Afgezien van overlast hebben fruitvliegen het potentieel om voedsel te besmetten met bacteriën en andere ziekteverwekkers. Om een fruitvliegjes plaag te voorkomen is het de eerste stap om producten op te slaan in luchtdichte bakjes of de koelkast. Inspecteer alle groenten of fruit die het huis binnenkomt. Stel ook een schema op voor het regelmatig reinigen van afvoerleidingen, afvalverwijdering en elke locatie waar voedselafval zich ophoopt. Veel aandacht op de keuken! Op sommige plekken zijn fruitvliegjes niet zo gemakkelijk te vinden om ze te bestrijden. Kijk daarom verder op plekken zoals de badkamer, waar de wasmachine staat, de voorraadkast etc.
Fruitvliegjes behandeling
Fruitvliegen uit huis houden is een continu proces, geen eenmalige behandeling. De oplossing is een voortdurende cyclus van drie kritieke stappen: beoordelen, implementeren en monitoren.
Fruitvliegjes herkennen
De twee meest zichtbare tekenen van fruitvliegactiviteit zijn de volwassen vliegen en de poppen.
Volwassen fruitvliegen vliegen vaak rond in keukens of vuilnisbakken in de buurt van de rottende groenten of fruit. Ze voelen zich ook aangetrokken tot sterke drank en drank/bierflesjes.
De volwassen larven van fruitvliegen kruipen uit het fokmateriaal om zich te verpoppen in een droge nabijgelegen plek. Ze worden soms verward met kakkerlakken of uitwerpselen van knaagdieren. Ze kunnen gemakkelijk worden onderscheiden door een paar hoorntjes aan het ene uiteinde van de poppen.
Gedrag, dieet en gewoonten
Wat eten ze?
Fruitvliegen eten gerijpte groenten en fruit en fermentatieproducten. Lees meer over fruitvliegen in voedsel.
Activiteit
Populaties hebben de neiging om uit te groeien tijdens de zomer. Ze worden erg overvloedig tijdens de oogst. Binnen zijn fruitvliegen vaak het hele jaar door actief.
Reproductie en levenscyclus
De gewone fruitvlieg of ook wel bananenvlieg (Drosophila melanogaster) staat bekend om zijn vermogen om snel te reproduceren. Larven van fruitvliegen ontwikkelen zich in vochtige gebieden waar organisch materiaal en stilstaand water aanwezig zijn. De volledige levenscyclus duurt 25 dagen of langer, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden en de beschikbaarheid van voedsel.
Net als andere vliegsoorten ervaren fruitvliegen een levenscyclus in vier fasen:
- Eieren
- Larven
- Poppen
- Fruitvliegjes
De vroege levens stadia beslaan ongeveer een paar dagen en fruitvliegen kunnen hun ontwikkeling in slechts een week voltooien onder ideale temperatuuromstandigheden. Volwassen fruitvliegen kunnen tot 30 dagen leven.
Fruitvlieg preventieve tips
Het is buitengewoon moeilijk om een huis met fruitvliegjes te verjagen. Fruitvliegen worden aangetrokken door suikerhoudende, organische materialen. Zoals hun naam doet vermoeden, worden ze vaak aangetroffen bij fruit. Fruitvliegen zijn echter ook in staat om te fokken in rottend vlees, vuilnisbakken en grote hoeveelheden frisdrank of alcohol. Elke vrucht die mee naar huis wordt gebracht, moet indien nodig in de koelkast worden bewaard.
Veeg regelmatig tafelbladen en gemorste hoeveelheden schoon en leeg uw vuilnisbakken op tijd om fruitvlieg besmetting te helpen voorkomen.
De eerste stap bij het bestrijden van fruitvliegjes is de vernietiging van hun voedings- en broedplaatsen. Fruitvliegen leggen hun eieren vaak in rot fruit en andere zachte, zoete, organische materialen. Als u een fruitvliegbesmetting in uw keuken ontdekt, moet u overrijp of beschadigd fruit weggooien. Alle later gekochte groente of fruit moet in de koelkast worden bewaard tot de plaag verdwijnt. Wil je echt fruitvliegjes bestrijden dan zal je dit moeten toepassen.
Als er geen fruit of plantaardig materiaal in uw keuken is, controleer dan uw vuilnis- en recyclingbakken. Fruitvliegen kunnen ook een onreine riolering als broedplaats gebruiken. Afvoeren buiten zijn waarschijnlijk bronnen van werfvruchten, net als overrijpe vruchten onder de bomen waarvan ze zijn gevallen.
Na het isoleren van de vliegkweekplaats, kunnen controlemethoden worden gebruikt. Hoewel volledige fruitvliegjes bestrijding mogelijk meerdere behandelingen vereist, zal het gebrek aan voedsel dat beschikbaar is om populaties te bevolken uiteindelijk ervoor zorgen dat ze uitsterven.