Fruitvliegjesval zelf maken

Een zelfgemaakte fruitvliegjesval kan je op verschillende manieren maken.

Fruitvliegjes val met appelazijn

Een fruitvliegjes val maken van azijn: Doe een kleine hoeveelheid appelazijn in een kom en bedek het goed met plastic folie (huishoudfolie). Gebruik een tandenstoker of andere scherpe prikker om een aantal kleine gaatjes in de het plastic folie te maken aan de bovenkant van de kom. Plaats vervolgens de kom in de buurt van waar de fruitvliegjes zich begeven. Veelal bij de fruitschaal of in de keuken. Ze voelen zich aangetrokken door de geur van het appelazijn en gaan via de kleine geprikte gaatjes naar binnen. Ze zullen niet in staat zijn om via de kleine gaatjes waar ze naar binnen zijn gekomen om er weer uit te komen.

Gebruik eventueel een paar druppels afwasmiddel. Dit kan werken als een plakkend middel zodat ze niet van het azijn af kunnen komen. Ze zullen dan ‘verdrinken’. Bij gebruik van een afwasmiddel is geen folie nodig om het af te dichten.

Het mengsel van azijn en afwasmiddel kan je het best iedere dag vervangen om het ‘vers’ te houden totdat de fruitvliegjes weg zijn en de fruitvliegjes bestrijding klaar is.

Fruitvliegjes val rode wijn

Het blijkt dat rode wijn een perfect lokmiddel is voor fruitvliegen. Dit komt omdat het suikergehalte hoog is en het oorspronkelijke druivenaroma de fruitvliegjes dichterbij brengt. Net zoals bij de val met appelazijn- en afwasmiddel, laat u een beetje rode wijn in een pot achter en dekt u af met folie. U kunt beide manieren afwisselen om te kijken wat het beste werkt om de fruitvliegjes te bestrijden.

Opmerking: het kan verleidelijk zijn om gewoon een beetje wijn op de bodem van een fles achter te laten, maar we raden aan om het in een apart bakje te doen. Bij voorkeur met een brede mond/groter oppervlak, zoals een pot of een glas. Op deze manier hebben de fruitvliegen een gemakkelijkere toegang tot de wijn en een grotere kans om in de vloeistof te vallen.

Fruitvliegen val met banaan

Voor deze eenvoudige val heb je alleen een paar gepelde bananen nodig. Snijd deze in plakken of gepureerd zodat deze in een potje passen.

Je kunt gaatjes in het metalen deksel van de pot aanbrengen, of gewoon wat gaten in huishoudfolie maken en de bovenkant van de pot daarmee bedekken zoals eerder genoemde vallen. Fruitvliegjes zullen zich naar de pot begeven vanwege de zoete geur van de bananen.

Een fruitvliegjesval kopen bij de AH is ook mogelijk. U kunt dan kiezen voor en bekend merk zoals HG. De fruitvliegjesval HG kan je ook bij de blokker, BOL.com en deonlinedrogist.nl kopen. Er zijn verschillende commerciële verkrijgbare fruitvliegvallen. Echter alleen opsluiten lost het probleem niet volledig op.