Fruitvliegjesval zelf maken

Een zelfgemaakte fruitvliegjesval kan je op verschillende manieren maken.

Appelazijn fruitvliegval

De eerste fruitvliegjes val maken van azijn: Doe een kleine hoeveelheid azijn in een kom en bedek het goed met plastic folie. Gebruik een tandenstoker om een aantal kleine gaatjes in de bovenkant van de kom te steken en plaats deze in de buurt waar de fruitvliegjes aanwezig zijn. Ze voelen zich aangetrokken door de geur van het appelazijn en gaan via de kleine gaatjes naar binnen, waar ze niet uit zullen komen. Gebruik eventueel een paar druppels afwasmiddel. Dit kan werken als een plakkend middel zodat ze niet van het azijn af kunnen komen. Het mengsel van azijn en afwasmiddel kan je eenmaal per dag weggooien om het ‘vers’ te houden totdat de fruitvliegjes weg zijn en de bestrijding klaar is.

Rode wijn fruitvliegjesval

Het blijkt dat rode wijn een perfect attractant is voor fruitvliegen. Dit komt omdat het suikergehalte hoog is en het oorspronkelijke druivenaroma de fruitvliegjes dichterbij brengt. Net als bij de val met azijn- en afwasmiddel, laat u een beetje rode wijn in een pot achter. Dit kunt u afwisselen om te kijken wat het beste werkt om de fruitvliegjes te bestrijden. en ziet u fruitvliegen in de wijn verdrinken.

Opmerking: het kan verleidelijk zijn om gewoon een beetje wijn op de bodem van een fles achter te laten, maar we raden aan om het in een apart bakje te doen. Bij voorkeur met een brede mond/groter oppervlak, zoals een pot of een glas. Op deze manier hebben de fruitvliegen een gemakkelijkere toegang tot de wijn en een grotere kans om in de vloeistof te vallen.

Bananen fruitvliegen val

Voor deze eenvoudige val heb je alleen een paar gepelde bananen nodig. Snijd deze in plakken of gepureerd zodat deze in een potje passen.

Je kunt gaten in het metalen deksel van de pot aanbrengen, of gewoon wat gaten in plasticfolie maken en de bovenkant van de pot daarmee bedekken zoals eerder genoemde vallen. Fruitvliegjes zullen zich naar de pot begeven vanwege de zoete geur van de bananen.

Een fruitvliegjesval kopen bij de AH is ook mogelijk. U kunt dan kiezen voor en bekend merk zoals HG. De fruitvliegjesval HG kan je ook bij de blokker, BOL.com en deonlinedrogist.nl kopen. Er zijn verschillende commerciële verkrijgbare fruitvliegvallen. Echter alleen opsluiten lost het probleem niet volledig op.